ای-نماد عضو نظام صنفی اتاق بازرگانی

انبار گردانی سورین نت

راهنمای خرید پچ کوردهای فیبر نوری

پچ کورد (Patch Cord) فیبر نوری که به آن پچ کابل فیبر (جامپر فیبر یا پچ لید فیبر) گفته می شود یک تکه کابل فیبر نوری است که هر دو سوی کابل به کانکتورهای فیبر نوری متصل می شود. کانکتورهای فیبر نوری به کابل های فیبر نوری این امکان را می دهند تا با سرعت بالا به یک سوئیچ نوری و یا سایر دستگاه های مخابراتی متصل شوند.
به طور معمول پچ کوردها در فضای داخلی ساختمان استفاده می شوند مانند اتاق سرور و یا مرکز داده. پچ کورد های فیبر نوری با قابلیت اطمینان بالا، سازگاری و امنیت بالا بهترین گزینه برای مکان هایی هستند که کابل های مسی قابلیت برقراری ارتباط پایدار را ندارند. پچ کوردهای فیبر نوری در بازار انواع مختلفی دارند که در این مقاله ما آن ها را در دو دسته معمولی و پچ کورد های خاص تقسیم می کنیم.


 پچ کوردهای فیبر نوری معمولی :


براساس مشخصات تار فیبر نوری (سینگل مود یا مالتی مود)، نوع ژاکت کابل، نوع کانکتور و نوع پالیش (فرول سر کانکتور) می توان پچ کورد های فیبر نوری را نام گذاری نمود.

  • نوع تار فیبر 

همانطور که در شکل مشاهده می کنید فیبر سینگل مود و مالتی مود با یک دیگر مقایسه شده اند که در مقالات قبلی به طور مفصل به آن پرداخته ایم. تارهای فیبر نوری سینگل مود خود به دو دسته ی os2 و os1 تقسیم بندی شده اند که هر دو برای انتقال اطلاعات و داده ها در فواصل طولانی قابل استفاده هستند. تارهای os2 با افت کمتر عملکرد بهتری برای انتقال اطلاعات در مسافت های طولانی دارند.

شکل 1 : مقایسه تار سینگل مود و مالتی مود

 

تارهای فیبر نوری مالتی مود باتوجه به رنگ پچ کوردها به پنج گروه تقسیم می شوند. 
کابل om1 دارای قطر کر 62.5 میکرون است و رنگ پچ کورد آن نارنجی است.
کابل om2 دارای قطر کر 50 میکرون است و رنگ آن نارنجی است اما نسبت به om1 کیفیت بهتری دارد.
کابل های om3, om4 و om5 هم دارای تارهایی با قطر کر 50 میکرون هستند که می توانند با رنگ های استاندارد ژاکت متمایز شوند. 
اغلب، پچ کوردهای مالتی مود در فواصل کوتاه و در دیتا سنترها برای ارتباطات نزدیک استفاده می شوند.


تعداد رشته های فیبر نوری simplex و duplex


باتوجه به تعداد رشته های فیبر، پچ کورد فیبر نوری سیمپلکس یا پچ کورد داپلکس خواهد بود.
پچ کورد Simplex شامل یک فیبر با یک کانکتور سیمپلکس در هر انتهای آن است که برای برقراری ارتباط بین یک جفت ماژول Bidi (ماژول های تک کر) استفاده می شود. حال آن که پچ کورد فیبر داپلکس از دو رشته فیبر نوری با اتصال به دو کانکتور فیبر نوری در هر دو سمت ساخته می شود. این پچ کوردها معمولا برای برقراری ارتباط بین فرستنده و گیرنده های دو کر با دو خروجی استفاده می شوند.

شکل 2 : پچ کورد سیمپلکس و داپلکس


  • نوع ژاکت LSZH یا PVC


به طور معمول ژاکت و یا روکش پچ کوردهای فیبر نوری از دو نوع ماده PVC و LSZH ساخته می شوند ویکی از  تفاوت های  این ژاکت ها در انعطاف پذیری آنها می باشد. به این صورت که روکش های PVC در دمای معمولی انعطاف پذیری بهتری نسبت به روکش های LSZH دارند. ناگفته نماند که روکش های LSZH حاوی ترکیبی مقاوم در برابر شعله هستند که در صورت سوختن بخارهای سمی از خود ساطع نمی کنند. 
پچ کورد های فیبر نوری PVC در داخل ساختمان ها استفاده می شوند و معمولا  افقی اجرا می شوند درحالی که کابل های LSZH در مناطق بدون تهویه و در معرض دید عموم استفاده می شود همانند مترو، تونل و... همچنین برای اتاق هایی که خروج از آن ها به سرعت امکان پذیر نیست.

شکل 3 : مقایسه کابل pvc و کابل lszh

  • انواع اتصالات

 
کانکتورهای زیادی وجود دارد که در پچ کوردهای فیبر نوری استفاده می شوند مانند LC, SC, ST, FC MTP و MPO
شما چند نوع کانکتور فیبر نوری می شناسید؟
به تازگی جدیدترین کانکتوری که طراحی و تولید شده است MDC نام دارد که با ارائه برتری نسبت به کانکتور LC تراکم بیشتری را در اختیار کاربران قرار می دهد. 
کانکتورهای مختلف به رابط های متفاوتی متصل می شوند. به همین علت بهتر است نوع رابط دستگاه هایی که استفاده می کنید را به پچ کوردهای صحیح متصل کنید.

شکل 4 :  کانکتور MDC

اگر نوع اتصال دو سوی یک آداپتور فیبر نوری یکسان باشد این آداپتور از نوع معمولی می باشد اما اگر اتصال دو سوی یک آداپتور متفاوت باشد به آن آداپتور هیبریدی می گویند به عنوان مثال یک سوی آداپتور SC  و طرف دیگر LC  باشد.

 

  • نوع پالیش APC, UPC , PC


کانکتورهای فیبر نوری به اشکال مختلف طراحی و صیقل داده می شوند تا بازتاب نور برگشتی را به حداقل برسانند که این امر در فیبرهای سینگل مود بسیار حائز اهمیت است.
پالیش نوع PC منسوخ شده و اغلب کانکتورها را با دو نوع پالیش APC و UPC طراحی و تولید می نمایند.
پچ کوردهای فیبر نوری APC (که با رنگ سبز شناخته می شوند) به علت تلفات کمتر در ورودی نسبت به پچ کوردهای UPC (که با رنگ آبی شناخته می شوند) در شبکه های فیبر نوری مانند FTTX, PON, WDM و تقویت کننده های EDFA برای مسافت های طولانی مورد استفاده قرار می گیرند. در حالی که پچ کوردهای UPC برای سیستم هایی که حساسیت کمتری نسبت به از دست دادن سیگنال دارند استفاده می شوند.

شکل 5 : مقایسه نوع پالیش های کانکتور

پچ کوردهای خاص


پچ کوردهای جدیدی طراحی و تولید شده اند تا با نیازهای روز افزون به پهنای باند همگام شوند. برخی از پچ کوردهای فیبر نوری با طراحی های خاص ساخته می شوند تا پاسخگوی نیازهای بنیادی کاربران باشند. دانستن گزینه های موجود باعث صرفه جویی قابل توجهی در زمان و هزینه می شود. در ادامه تعدادی از پچ کورد های فیبر نوری خاص که برای استفاده در شرایط خاص می باشد را معرفی می کنیم:


پچ کوردهای فیبر نوری آرموردار


پچ کورد فیبر نوری آرموردار تمام ویژگی های پچ کورد معمولی را دارا می باشد با این تفاوت که یک لایه فلزی ضد زنگ بین فیبر نوری و ژاکت قرار می گیرد 
این پچ کورد ضد جونده می باشد و در برابر فشار و له شدگی مقاومت بسیار بالایی دارد و مانند پچ کوردهای فیبر نوری معمولی دارای انعطاف پذیری بالایی است.

 

شکل 6 : مقایسه کابل معمولی و کابل آرموردار


پچ کوردهای فیبر نوری غیر حساس در برابر خمش


این نوع از پچ کوردهای فیبر نوری به علت استفاده ار فیبر نوری غیر حساس در برابر خمش می تواند با شعاع خمش زیاد خم شود بدون اینکه باعث ایجاد افت و تلفات گردد. در دیتا سنترها، FTTH و فضاهایی با تراکم بالا مناسب می باشد.

شکل 7 : کابل های مقاوم در برابر خمش

 

پچ‌کورد فیبر نوری تعدیل کننده حالت ( mode) 

این پچ کورد فیبر نوری خاص، یک پچ کورد مالتی مد داپلکس است که دارای طول کمی فیبر سینگل مد در شروع طول انتقال است. این برای حل مشکل فنی مربوط به استفاده از تجهیزات سینگل مد ( ترانسیور سینگل مد) برای انتقال دیتا روی کابل فیبر نوری مالتی مد موجود، طراحی شده است. هدف پچ کورد فیبر نوری تعدیل کننده حالت، این است که بتواند روی کابل فیبر نوری مالتی مود اجرا شده ، دیتا را با استفاده از ماژول های سینگل مد ارسال کند و همچنین کیفیت سیگنال داده را بهبود بخشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد استفاده از نکات کابل پچ کورد تعدیل کننده حالت در موارد معمولی، لطفاً به این لینک مراجعه نمایید.

شکل 8 : پچ کورد تعدیل کننده حالت 


پچ‌کورد فیبر نوری با اتلاف کم‌

پچ‌کوردهای فیبر با اتلاف کم که از فناوری LL استفاده می‌کنند، در مقایسه با پچ‌کوردهای فیبر معمولی، تلفات کانکتور کمتری دارند، اگرچه شباهت‌های ظاهری زیادی با پچ‌کورد فیبر نوری معمولی دارد ولی تفاوت های اساسی در افت آن وجود دارد. به عنوان مثال، افت استاندارد اتصال فیبر معمولی 0.75dB است، اما برای پچ کورد فیبر کم تلفات، می تواند 0.2dB یا کمتر باشد. این نوع پچ کوردهای فیبر اغلب برای کاربردهایی استفاده می شود که میزان کاهش تضعیف عنصری حیاتی است. با کاهش تضعیف، آنها می توانند دسترسی شبکه را برای برنامه های طولانی مدت گسترش دهند.


پچ کورد فیبر Uniboot

پچ‌کورد فیبر نوری uniboot که به کانکتورهای uniboot LC  خاص خاتمه می یابد، دو فیبر را در یک کابل ادغام می کند، بنابراین مزایای قابل توجهی در محیط های کابل کشی با چگالی بالا ارائه می دهد. در مقایسه با کابل‌های LC استاندارد، تعداد کابل‌ها را تا 50 درصد کاهش می‌دهد و بهترین تناسب را برای مکان‌هایی که فضا نگران‌کننده است، نشان می‌دهد، که مزیت اصلی آن است.

شکل 9 : مقایسه پچ کورد استاندارد و پچ کورد Uniboot


یک نوع پچ کورد فیبر یونی بوت به نام پچ کورد فیبر یونی بوت قابل تعویض وجود دارد که برای تغییر فیبرهای چپ و راست، تنها با جا به جا کردن کانکتورها بدون نیاز به ابزار خاصی طراحی شده است. چنین طراحی از مشکلات بالقوه ای که ممکن است به دلیل اتصال مجدد کانکتورها ایجاد شود، جلوگیری می کند، که به مدیریت کارآمدتر کابل مربوط می شود.

شکل 10 : روش جابجا کردن پورت های کانکتور


نتیجه

پچ کورد فیبر به کارشناسان کمک کرده است تا به پهنای باند زیاد و سرعت بیشتر دست یابند، و مزیت آن وجود طیف وسیعی از ساختارها است. از معرفی انواع پچ‌کوردهای فیبر و کاربردهای آنها در بالا، ممکن است به کمک برخی از تصاویر بتوانید متوجه بشوید که کدام نوع از کانکتورهای فیبر را انتخاب کنید. پارامترهای حیاتی پچ کابل های فیبر رایج مانند سینگل مد و مالتی مد و انواع کانکتور، عناصر کلیدی هستند که اهمیت زیادی دارند. اگر محیط کابل کشی شما نسبتاً سخت است، پچ‌کورد فیبر نوری ارمورد دار که در بالا ذکر شد متناسب با نیاز شما خواهد بود. کمک گرفتن از یک متخصص همیشه بهترین انتخاب برای جلوگیری از ضرر و زیان است، زمانی که تصمیم گیری برای شما سخت است.

نظر خود را وارد نمایید

نظرات

  • 25/08/1402 02:58 ب.ظ
    خیلی مختصر و مفید مثل همیشه عالی👍🙏❤
  • 26/08/1402 09:11 ب.ظ
    عالی بود ممنون از وقت وحساسیتی که گذاشتین براتون بهترینها رو آرزو میکنم
  • 27/08/1402 09:01 ب.ظ
    عالی
  • 09/11/1402 09:19 ب.ظ
    عالی بود کوتاه و مجمل