ای-نماد عضو نظام صنفی اتاق بازرگانی

تفاوت سوئیچ‌ های مدیریتی و غیر مدیریتی

یکی از مهمترین دستگاه‌ها در تجهیزات اکتیو شبکه، سوئیچ (Switch) است که وظیفه اصلی آن مدیریت ترافیک داده‌ها در شبکه و ارتباط مؤثر بین دستگاه‌های مختلف است. سوئیچ‌ها به صورت خودکار بسته‌های داده را بر اساس آدرس‌های MAC (Media Access Control) شناسایی و به مقصد مناسب ارسال می‌کنند. این فرآیند باعث می‌شود تا تبادل اطلاعات با سرعت بالا و کمترین تاخیر انجام شود. عملکرد اصلی سوئیچ‌ها بر طبق مدل OSI می‌باشد؛ که در لایه‌های مختلف شبکه، وظایف مشخصی را بر عهده دارند. به طور معمول سوئیچ‌ها در لایه‌ی دوم مدل OSI یعنی لایه‌ی data link قرار دارند و اطلاعات و داده‌ها را از طریق شبکه و طبق جدول mac address آن‌ها را انتقال می‌دهند. Mac address هر دستگاه منحصر به فرد است و با دستگاه دیگر متفاوت می‌باشد و سوئیچ‌ها با در اختیار داشتن آدرس داده ها آن ها را به مقصد مورد نظر انتقال می دهند. این امر به بهبود عملکرد شبکه کمک کرده و از تداخل و ازدحام ترافیک جلوگیری می‌کند.

استفاده از سوئیچ‌ها به ویژه در شبکه‌های محلی (LAN) و در محیط‌های سازمانی بسیار رایج است، چرا که آن‌ها امکان اتصال چندین دستگاه را فراهم می‌کنند و بهبود عملکرد شبکه را به همراه دارند. در نهایت، با توجه به افزایش نیاز به ارتباطات سریع و پایدار در عصر دیجیتال، سوئیچ‌ها به عنوان عناصر کلیدی در ساختار شبکه‌های مدرن باقی می‌مانند. سوئیچ‌ها انواع متفاوتی دارند که ضمن نام بردن آن‌ها در این مقاله قصد داریم سوئیچ‌های مدیریتی و غیر مدیریتی را شرح می دهیم.

انواع سوئیچ‌های شبکه

  1. Fixed switch
  2. Modular switch
  3. Stackble switch
  4. Poe switch
  5. Fiber optic switch
  6. سوییچ لایه 3
  7. سوییچ دیتا سنتر
  8. Smart switch
  9. Data center switch
  10. Managed switch
  11. Unmanaged switch

سوئیچ‌ غیر مدیریتی (Unmanaged switch)

سوئیچ‌ غیر مدیریتی plug and play است به این معنا که بلافاصله پس از نصب شروع به کار می‌کند و مناسب برای استفاده در شبکه‌های کوچک و متوسط هستند که نیاز به راه‌اندازی سریع و آسان دارند. چرا که آن‌ها معمولاً نیازی به پیکربندی پیچیده ندارند و کاربران می‌توانند به سادگی کابل‌های شبکه را به پورت‌های سوئیچ متصل کنند تا ارتباط بین دستگاه‌ها برقرار شود و به کاربران این امکان را می‌دهند که به‌راحتی و بدون نیاز به تخصص فنی، شبکه خود را ایجاد و مدیریت کنند. Unmanaged switchها کانفیگ ثابتی دارند به این معنا که در پیکر بندی آن‌ها هیچ تغییری نمی‌توان ایجاد کرد و تنها می‌توان دستگاه‌های یک Vlan را به یکدیگر متصل و اتصالات لایه ی دوم را فراهم نمود.

سوئیچ‌‌های غیر مدیریتی معمولاً دارای ویژگی‌هایی مانند تشخیص سرعت، قابلیت انتقال داده‌های با سرعت بالا و توانایی مدیریت ترافیک شبکه به صورت خودکار هستند. در نتیجه، آن‌ها می‌توانند به سادگی نیازهای شبکه‌های ابتدایی را برآورده و تجربه‌ای بدون دردسر برای کاربران فراهم آورند. ناگفته نماند که این سوئیچ‌ها به علت هزینه کمتر مقرون به صرفه‌تر هستند.

سوئیچ‌ مدیریتی (Managed switch)

همانطور که اشاره کردیم تمامی سوئیچ‌ها یک جدول به نام MAC Address دارند که با استفاده از این جدول اطلاعات و داده‌ها را با توجه به آدرس MAC (Media Access Control) هر دستگاه به مقصد ارسال می کند به این صورت که سوئیچ‌‌ آدرس را در جدول MAC Address جستجو و در صورت موجود بودن داده و اطلاعات را به پورت مورد نظر ارسال می‌کند؛ در غیر این صورت بسته اطلاعاتی را به تمامی پورت‌ها به جز پورت فرستنده ارسال می‌کند؛ اما نکته مهم در این است که فقط گیرنده آن را دریافت کرده و باقی آن را Fail می‌کنند. جدول مک آدرس به مرور زمان Update شده و هر زمانی که دستگاه جدیدی به Switch متصل شود Mac address آن هم به جدول اضافه خواهد شد. این جدول به سوئیچ این امکان را می‌دهد تا بداند داده باید به کدام پورت ارسال شود، که در نتیجه موجب کاهش ترافیک شبکه و افزایش عملکرد می‌شود.

این فرآیند در شبکه‌های بزرگ و پیچیده بسیار حائز اهمیت است، زیرا به مدیریت و تقسیم بار ترافیکی کمک می‌کند و از بروز ترافیک غیرضروری جلوگیری به عمل می‌آورد. با گذشت زمان و با افزایش تعداد دستگاه‌های متصل به شبکه، سوئیچ می‌تواند با توجه به این جدول، عملکرد بهتری را ارائه دهد و مسیرهای بهینه‌تری را برای انتقال داده‌ها انتخاب کند.

ویژگی‌های Managed switch

  • Quality of service
  • Virtual LANs
  • Redundancy
  • Port Marketing

تفاوت سوئیچ‌های Managed و Unmanaged

به طور کلی می‌توانیم بگوییم سوئیچ‌های مدیریتی تمامی ویژگی‌های سوئیچ‌های غیر مدیریتی را دارند به همین علت کنترل بیشتری بر روی اطلاعات انتقال یافته در شبکه دارند به همین علت می‌توانند مدیریت دسترسی‌ها را هم بر عهده داشته باشند. توجه داشته باشید پیچیده بودن تنظیمات و زمان بر بودن سوئیچ‌های مدیریتی بیش از سوئیچ‌‌های غیر مدیریتی است؛ با استفاده از سوئیچ‌های مدیریتی می‌توان هر کدام از پورت‌های switch را به دلخواه تنظیم کنید با این کار می توان مانیتورینگ و پیکر بندی شبکه را با روش های مختلف انجام داد.

Managed switchها برای دستگاه‌هایی که از پروتکل‌های (simple network management porotocol) Snmp استفاده می‌کنند و مناسب برای مانیتورینگ هستند. پروتکل Snmp می‌تواند اطلاعات و داده‌های مدیریتی را بین دستگاه‌های شبکه تبادل کنند؛ این اطلاعات شامل پهنای باند، وضعیت دستگاه‌ها، اتصالات در شبکه، وضعیت پورت و خطاهای شبکه باشد، با در اختیار داشتن اطلاعات ذکر شده می‌توان مانیتور کردن، سرعت، عیب یابی و تعمیر شبکه را بدون دسترسی فیزیکی به سوئیچ‌ انجام داد. در حقیقت Snmp به شما امکان مانیتورینگ کردن از مسیری دور به دستگاه‌های شبکه را فراهم می‌کند و برای ایجاد هر تغییری و یا Troubleshoot نمودن سوئیچ‌ها الزامی به حضور فیزیکی نیست.

سوییچ

 

 

نظر خود را وارد نمایید