ای-نماد عضو نظام صنفی اتاق بازرگانی

رک (Rack) چیست

می‌توان تجهیزات شبکه و سرور را در مکان‌های مختلف قرار داد اما مهمترین بخش این است که تمامی تجهیزات در یک محیط امن و قابل دسترسی قرار گیرند. در حقیقت این محیط می‌بایست از نظر فیزیکی به‌گونه‌ای طراحی شده باشد که از دسترسی افراد غیر مجاز جلوگیری کند، همچنین از نظر شرایطی چون دما، رطوبت، و تهویه مناسب تجهیزات باشد و به آن‌ها آسیب نرساند. علاوه بر این، دسترسی به تجهیزات باید برای افراد مجاز ساده و سریع باشد تا در صورت بروز مشکل، اقدامات لازم به سرعت انجام شود. رک‌ها (Rack) نقش کلیدی در نگهداری تجهیزات ایفا می‌کنند و می‌توانند شرایطی را مهیا کنند تا تجهیزات بدون آسیب دیدن در یک مکان مناسب کنار سایر تجهیزات قرار گیرند.

رک (Rack)

رک‌ها (Rack) یکی از مهم ترین تجهیزات پسیو شبکه می‌باشند که تجهیزاتی همانند سوییچ، سرور، روتر، پچ پنل و.. را می‌توانند در خود جای می‌دهند و از آن‌ها در برابر آسیب‌های فیزیکی و محیطی محافظت کنند. رک‌ها با فراهم کردن یک ساختار سازماندهی شده محیطی امن و مناسب را در اختیار متخصصین قرار می‌دهند تا نصب، نگهداری، مدیریت کابل‌ها، دسترسی آسان به تجهیزات برای تعمیر و نگهداری، بهبود جریان هوا و کاهش نویزهای الکترومغناطیسی را بهبود بخشند. ناگفته نماند که رک‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که امکان افرودن تجهیزات جدید شبکه بدون نیاز به تغییرات گسترده فراهم کنند. به این ترتیب ارتقاء و توسعه شبکه مقرون‌به‌صرفه‌تر انجام می‌شود. همچنین Rackها دارای قفل امنیتی هستند و از دسترسی افراد غیر مجاز جلوگیری می‌کند.

ویژگی‌های رک

  • بهبود عملکرد شبکه: سیستم‌های پردازشی مانند سوئیچ و یا سرور باعث تولید گرما شده و اگر این دستگاه‌ها در جای مناسب قرار نگیرند ممکن است رطوبت و گرد و غبار هم باعث ایجاد اخلال در عملکرد شبکه شوند. رک به شما این امکان را می دهد تا بتوانید تجهیزات خود را در جای مناسب قرار دهید و دمای مطلوب دستگاه را با استفاده از فن کنترل کنید.
  • امنیت: یکی از کاربردهای رک تامین امنیت تجهیزات قرار گرفته داخل آن است به این صورت که شما می توانید بعد از قرار دادن تجهیزات داخل آن درب را قفل کرده تا کسی نتواند به تجهیزات شما دسترسی داشته باشد همچنین یکی دیگر از مزایای رک حفظ تجهیزات از صدمات ناشی از ضربه خوردن، افتادن و به سرقت رفتن است.
  • نگهداری آسان تر: با استفاده از تجهیزات جانبی رک همانند سینی‌های ثابت و متحرک، فن‌ها، پاور ماژول، پیچ و مهره‌ها و نبشی‌ها شما می‌توانید تجهیزات خود را به بهترین شکل ممکن داخل رک قرار دهید تا سرعت دسترسی، تست، عیب یابی و تعمیرات دوره ای تجهیزات به سادگی امکان پذیر باشد.
  • مدیریت کابل: کابل‌های شبکه به صورت منظم درون رک قرار گرفته و به راحتی می‌توان آن‌ها را مدیریت کرد.
  • قابلیت توسعه: متخصصین می‌توانند به‌راحتی تجهیزات جدید را داخل رک‌ها قرار دهند.

رک ها در دو نوع دیواری و ایستاده طراحی و تولید می شوند که هر کدام با توجه به نیازهای خاص سازمان و نوع تجهیزات مورد استفاده، می‌تواند در بهبود عملکرد و پایداری سیستم‌های شبکه و فناوری اطلاعات کمک کند.

rack

رک دیواری

هنگامی که با کمبود فضا روبه‌رو هستید با انتخاب رک‌های دیواری به راحتی می‌توانید تجهیزات خود را ساماندهی و مدیریت نمایید. این رک‌ها همانطور که از نامش پیداست قابلیت نصب بر روی دیوار را دارند. رک‌های دیواری ظرفیت کمتری نسبت به رک‌های ایستاده دارند و بیشتر برای تجهیزاتی مانند سوییچ‌های کوچک، پچ پنل‌ها، و به‌طور کلی دستگاه‌های که وزن سبک‌تری دارند مناسب می‌باشند. درب جلویی برخی رک ها ممکن است از شیشه ای نشکن و یا فلزی باشد همچنین درب‌های کناری برخی رک‌ها قابلیت باز شدن را دارند و امکان دسترسی آسان به تجهیزات نصب شده را فراهم می‌کنند.

انواع رک دیواری 

  1. Single section rack: این نوع از رک‌های دیواری دارای درب شیشه‌ای در قسمت جلو می‌باشند و مکان‌هایی برای ورودی و خروجی کابل‌ها تعبیه شده
  2. Double section rack: این نوع رک همانند رک Single section rack می‌باشد با این تفاوت که درب اضافی در قسمت پشت دارد و مناسب سوئیچ‌هایی هستند که ماژول‌های آن‌ها در قسمت پشت قرار می‌گیرد.

رک ایستاده

رک‌های ایستاده دارای ظرفیت بیشتری برای نصب تجهیزات مانند سرورها، روترهای بزرگ، UPSها و سایر دستگاه‌ها با ابعاد و وزن بیشتری دارند مناسب هستند. رک‌های ایستاده اغلب دارای چرخ‌های قابل قفل شدن هستند که می توان به راحتی آن‌ها را حرکت داده و جا به جا کرد. برخی رک‌های ایستاده امکان نصب یک الی چهار فن و پاور ماژول با تعداد پورت بالا را دارند.

تجهیزات مورد استفاده در Rack

  • Blank panel: برخی از قسمت‌هایی که داخل رک خالی مانده است را می‌توان با بلنک پنل پوشاند که ظاهری زیبا از رک را به نمایش می گذارد؛ علاوه بر ظاهر زیبا می‌توان به مدیریت دمای کنترل رک و دسترسی به تجهیزات داخل رک نیز اشاره نمود.
  • سینی و طبقه رک: باتوجه به تعداد تجهیزاتی که دارید می‌توانید سینی و طبقات را به رک اضافه نمایید. نکته قابل توجه در انتخاب سینی و طبقات، عمق و وزن تجهیزاتی است که روی آن‌ها و داخل رک قرار می‌گیرد. سینی‌های رک خود به دو دسته ی ثابت و متحرک تقسیم می شوند.
  • سینی ثابت: در دو طرف این سینی‌ها جایگاه‌هایی تعبیه شده تا به راحتی بتوان با استفاده از پیچ و مهره آن‌ها را داخل رک نصب نمود؛ همچنین شیارهای طراحی شده کف سینی از بالا رفتن دمای تجهیزاتی که بر روی آن قرار گرفته جلوگیری می‌کند.
  • سینی متحرک: سینی‌های متحرک برخلاف سینی‌های ثابت دارای ریل‌های کشویی هستند و مانند سینی‌های ثابت دارای شیارهایی است تا از بالا رفتن دمای تجهیزات جلوگیری نماید.
  • نگهدارنده کابل: Cable management به شما این امکان را می‌دهد تا کابل‌ها به طور منظم داخل رک قرار گیرند و از آسیب‌های احتمالی مانند کشیده شدن و کمبود جا جلوگیری می‌کند. نگهدارنده کابل ها شامل نگهدارنده‌ی کابل‌های عمودی، نگهدارنده‌ی کابل‌های درپوش دار و نگهدارنده‌ی کابل قلاب دار می‌باشد.
  • پچ پنل: پچ پنل، سخت افزاری است که هم در تجهیزات پسیو فیبر نوری و هم در تجهیزات پسیو شبکه به کار می رود. پچ پنل از تعدادی پورت تشکیل شده تا کابل‌های شبکه و فیبر نوری به راحتی بر روی آن‌ها قرار بگیرند. با استفاده از پچ پنل‌ها می‌توانید کابل‌ها را به طور منظم داخل رک قرار دهید؛ همچنین زمان دسترسی به کابل‌ها و این که کدام کابل دچار نقص شده را به حداقل می‌رسانید.
  • پاور ماژول: پاور ماژول یا power distributed unit، سیستم توزیع برق است. همانطور که می دانید اکثر تجهیزات شبکه دارای تعدادی سیم و کابل برق هستند و از طرفی هم باید به یک پریز برق ثابت و پایدار متصل باشند؛ تجهیزی که هر دو این ویژگی را دارا باشد پاور ماژول است.
  • فن رک: فن‌های رک شامل دو نوع سینی فن و یونیت فن است.
  • سینی فن رک: سینی فن رک، همانطور که از نامش پیداست، فن‌ها بر روی سینی‌هایی قرار گرفته‌اند تا بتوان آن را به راحتی داخل رک قرار داد. استفاده از فن‌های رک به شما این امکان را می‌دهد تا از بالا رفتن دمای داخل رک جلوگیری کنید.
  • یونیت فن رک: Fan housing units بر روی دیواره و یا سقف رک قرار می‌گیرد؛ هر unit می‌تواند برای خنک نگهداشتن تجهیزات داخل رک 2، 4 و یا 6 فن داشته باشد.

 

نکته آخر

زمان خرید تجهیزات شبکه و سرور، خرید رک را می‌بایست جز اولویت‌های خود قرار دهید چرا که با استفاده از رک عملکرد، نگهداری و امنیت تجهیزات خود را افزایش می‌دهید. در حقیقت رک‌ها به شما این امکان را می‌دهد تا تمامی تجهیزات اعم از سوئیچ، سرور، روتر و پچ پنل را به طور منظم و یکجا در اختیار داشته باشید.

نظر خود را وارد نمایید