ای-نماد عضو نظام صنفی اتاق بازرگانی

فیبر نوری به عنوان ستون فقرات (Backbone) شبکه

تعریف ستون فقرات شبکه یا Backbone Network:

Backbone شبکه در میان متخصصان ایرانی ستون فقرات هم نام گذاری شده است. قبل از پرداختن به Backbone فیبر نوری با ستون فقرات (Backbone) بیشتر آشنا شوید، هر شبکه‌ای (فیبر یا مسی) که دارای ویژگی‌های زیر باشد می‌توان آن را یک ستون فقرات یا Backbone شبکه نام‌گذاری کرد:

  •  به عنوان شبکه اصلی یا (Core Network) در یک سازمان یا کسب و کار استفاده شود.
  • زیرساخت مرکزی (Central Infrastructure) شبکه در شبکه‌های کامپیوتری بزرگتر است.
  • وظیفه ارتباط زیرشبکه‌های محلی را بر عهده دارد.
  • وظیفه ارتباطات با ظرفیت بالا و تأخیر کم را بر عهده دارد و برای انتقال حجم داده‌های بالا با حداکثر کارآمدی طراحی شده‌ است.

برای مثال، یک «شبکه ستون فقرات» می‌تواند شبکه‌های محلی (LAN) مختلف را در یک ساختمان یا در بسیاری از ساختمان‌ها در یک شهرک صنعتی یا محوطه دانشگاه متصل کند. شرکت‌های بزرگ با سایت‌های پراکنده جغرافیایی ممکن است یک شبکه ستون فقرات برای اتصال سایت‌های خود در یک شبکه گسترده (WAN) ایجاد کنند.
همچنین شبکه‌های ستون فقرات، شهرها، مناطق یا کشورهای مختلف را به هم متصل می‌کنند. به عنوان مثال، ارائه دهندگان خدمات اینترنتی (ISP) و مراکز داده از شبکه‌های ستون فقرات برای ارائه اتصال با ظرفیت بالا بین مکان‌های پراکنده استفاده می‌کنند.

شبکه ستون فقرات فیبر نوری چیست؟ - Fiber Optic Backbone Network

باتوجه به تعریف فوق طراحی دقیق یک Backbone به طوری که نیازهای موجود و آینده سازمان را برآورده کند باعث  بهبود ارتباطات زیرساخت در کسب و کار خواهد شد. با توجه به ویژگی‌های فوق انتخاب یک مدیا و بستر مناسب و به روز، کارآمدی Backbone را در بر خواهد داشت لذا شبکه Backbone مبتنی بر فیبر نوری نتایج متمایزی را در کارکردهای مذکور ارائه خواهد داد.
کابل کشی ستون فقرات، ارتباطات را در بخش های مختلف کسب و کار شما از داخل تأسیسات ساختمان و از پذیرش گرفته تا دپارتمان تولید و اتاق‌های انبار، برقرار می‌کند تا اطمینان حاصل شود که همه بخش‌ها با هم ارتباط دارند. توجه کنید به ارتباط بین بخش‌های مختلف ساختمان یا سازمان شما اشاره کردیم و نه ارتباط کاربران شما، در شبکه Backbone به ارتباطات اصلی بین واحدها مانند Uplinkها و ارتباطات با اهمیت مانند کابل کشی دیتاسنتر، Server Room و حتی ارتباطات شهری مراکز داده و شرکت‌ها تمرکز داریم. ارتباط ستون فقرات کل کسب و کار شما را در کنار هم نگه می‌دارد و به کسب‌ و کارها اجازه می‌دهد تا ارتباط مؤثرتری داشته باشد. هرچند در برخی سازمان‌ها هنوز هم Backbone شبکه مبتنی بر کابل‌های مسی است اما کابل‌کشی فیبر نوری، به طور اثربخش سریع‌تر و قابل اعتمادتر از سایر انواع کابل‌کشی است و برای شرکت‌هایی که نیاز به تبادل اطلاعات پیچیده دارند، ایده‌آل است.

چرا فیبر نوری به عنوان Backbone گزینه بهتری است؟

  • کابل‌های فیبر نوری می‌توانند داده‌های بیشتری را نسبت به سیم مسی تبادل کنند و برای ارتباط Server Room، Uplinkها و کاربردهای مخابراتی مناسب تر هستند.
  •  ستون فقرات فیبر نوری انعطاف پذیری بیشتری دارد زیرا کابل فیبر می تواند تا 1000 متر اترنت گیگابیتی و 5000 متر روی کابل Single Mode را پشتیبانی کند.
  • شرکت‌های بزرگ‌تر اغلب از کابل‌های فیبر نوری استفاده می‌کنند، زیرا حداکثر طول نصب آن به مراتب از کابل مسی بیشتر و آن را به انتخابی عالی برای کارکردهای طولانی‌تر تبدیل می‌کند.
  •  یک شبکه ستون فقرات فیبر نوری همچنین تطبیق پذیری زیادی را ارائه می‌دهد زیرا می‌توان از آن برای ارتباط یکپارچه تلفن، داده و ارتباطات علمی/صنعتی استفاده کرد.

اگرچه کابل کشی فیبر نوری کمی گران‌تر از مس است، اما کسب‌وکارهای بیشتری به دلیل قابلیت اطمینان، امنیت و دوام، شبکه‌های ستون فقرات فیبر نوری را انتخاب می‌کنند. اگر شرکتی مایل به ارائه خدماتی مانند خدمات تلفن و اینترنت است، فیبر با اختلاف زیاد نسبت به کابل مسی گزینه بهتری است، زیرا قدرت فیبر نوری و توانایی انتقال سیگنال‌ها بدون تکرارکننده به هزینه‌های مازاد آن نسبت به کابل مسی برتری دارد. در زمان طراحی شبکه، ضروری است که الزامات ارتباطی فعلی و آینده را در نظر بگیرید، با آماده شدن برای نیازهای رو به رشد داده و پهنای باند، می‌توانید با بهرمندی از Backbone فیبر، ارتباطات کسب و کار خود را در آینده پایدار کنید.

مزایای ستون فقرات فیبر نوری

شبکه‌های ستون فقرات فیبر نوری مزایای زیادی را ارائه می‌دهند که آنها را به انتخاب برتر برای انتقال داده با سرعت بالا و قابل اعتماد در صنایع مختلف تبدیل می‌کند. در این بخش، ما به برخی از مزایای کلیدی که شبکه های فیبر نوری را متمایز می کند، می پردازیم:

سرعت و پهنای باند بالا

کابل‌های فیبر نوری داده‌ها را با استفاده از سیگنال‌های نوری انتقال می‌دهند و سرعت انتقال داده بسیار بالایی را امکان‌پذیر می‌کنند. برخلاف کابل‌های مسی سنتی که از نظر پهنای باند محدود هستند، فیبر نوری می‌تواند حجم وسیعی از داده را به راحتی مدیریت کند. این قابلیت پرسرعت برای برنامه‌هایی که نیاز به انتقال سریع داده‌ها دارند، مانند استریم (Streaming)، رایانش ابری (Cloud Computing) و بازی‌های آنلاین، حیاتی است.

تأخیر کم (Low Latency)

تأخیر کم برای برنامه‌هایی که در آن‌ها انتقال بی‌درنگ داده ضروری است، بسیار مهم است. شبکه‌های فیبر نوری از این جنبه برتر هستند زیرا نور از طریق کابل‌های فیبر تقریباً با سرعت نور در خلاء حرکت می‌کند. در نتیجه، کمترین تأخیر در انتقال داده وجود دارد و شبکه‌های ستون فقرات فیبر نوری را برای فعالیت‌هایی مانند کنفرانس ویدیویی، بازی‌های آنلاین و تراکنش‌های مالی ایده‌آل می‌سازد.

امنیت

کابل‌های فیبر نوری ذاتا ایمن هستند زیرا سیگنال‌های الکترومغناطیسی قابل رهگیری و نویز پذیر را منتشر نمی‌کنند. برخلاف کابل‌های مسی که می‌توانند در برابر تداخل الکترومغناطیسی (EMI) یا تداخل فرکانس رادیویی (RFI) آسیب‌پذیر باشند، فیبر نوری از این مسائل مصون است. این امر دسترسی افراد غیرمجاز به شبکه را بسیار دشوار می‌کند و امنیت داده‌ها را افزایش می دهد.

مقیاس پذیری

شبکه‌های فیبر نوری بسیار مقیاس پذیر هستند و آنها را با نیازهای متغیر شبکه سازگار می‌کند. با افزایش نیازهای داده، تارهای فیبر اضافی را می‌توان به‌راحتی به زیرساخت موجود بدون نیاز به تعمیرات اساسی اضافه کرد. این مقیاس‌پذیری تضمین می‌کند که سازمان‌ها می‌توانند سرمایه‌گذاری‌های شبکه خود را در آینده اثبات کنند و تقاضای داده‌های فزاینده را به طور یکپارچه برآورده سازند.

قابلیت اطمینان

کابل‌های فیبر نوری به دلیل دوام و قابلیت اطمینان خود شناخته شده‌اند. آنها در برابر عوامل محیطی که می‌توانند کابل‌های مسی سنتی مانند رطوبت، نوسانات دما و خوردگی را تحت تاثیر قرار دهند، مقاوم هستند. این قابلیت اطمینان برای حفظ Up Time  بهبود Availability شبکه، به ویژه در برنامه‌های کاربردی حیاتی مانند خدمات اضطراری و مراقبت‌های بهداشتی بسیار مهم است.

مسافت های طولانی

سیگنال‌های فیبر نوری در مقایسه با کابل‌های مسی می‌توانند در مسافت‌های بسیار طولانی‌تری بدون تخریب سیگنال حرکت کنند. این قابلیت مسافت طولانی برای ایجاد شبکه‌های گسترده (WAN) که مکان‌های پراکنده جغرافیایی را به طور موثر به هم متصل می‌کنند، بسیار ارزشمند است. این امر به ویژه برای ارائه دهندگان ارتباطات راه دور و مشاغل جهانی با شعبه‌های متعدد ضروری است.

کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری

در حالی که نصب اولیه شبکه‌های فیبر نوری می‌تواند پرهزینه تر از جایگزین‌های مبتنی بر مس باشد، آنها اغلب منجر به کاهش هزینه‌های نگهداری می‌شوند. فیبر نوری به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارد زیرا کمتر مستعد آسیب فیزیکی هستند و نیازی به تعویض یا تعمیر مکرر ندارند.

باتوجه به مزایای فوق اگر سازمان و یا شرکت بزرگ و یا حساسی در انتقال و یا نگهداری داده دارید، کابل فیبر نوری قطعا برای شما مناسب خواهد بود. این انتخاب برای اتصال چندین مکان IDF در یک فضا ایده‌آل است زیرا کابل‌کشی فیبر می‌تواند فواصلی بیش از کابل‌کشی استاندارد مانند رده 5E/6/6A را به هم متصل کند. همچنین مواردی مانند اپراتورهای ارتباطی، مدارس، انبارها، بیمارستان‌ها، ادارات، رستوران‌ها، نمایندگی‌ها و دانشگاه‌ها می‌تواننداز شبکه‌های فیبر نوری بهره مند شوند.

چالش‌ها در شبکه ستون فقرات فیبر نوری

با همه مزایای فیبرنوری طبیعتا هر تکنولوژی با چالش‌های خاص خود مواجه است، در این خصوص اگر از «چالش» استفاده نکنیم می‌توان ریسک‌های احتمالی فیبر نوری را نام برد که جای بررسی در برنامه‌های ریسک فناوری اطلاعات را خواهد داشت. بدیهی است با یک برنامه جامع ریسک راهکارهای پیش بینی و مقابله با مخاطرات احتمالی هم میسر خواهند بود.

چالش‌های زیرساخت:

گسترش یا ارتقاء یک شبکه ستون فقرات فیبر نوری می‌تواند توسط زیرساخت‌های موجود پیچیده باشد. حفر کانال، ایجاد رایزرها یا کابل کشی‌های جدید می‌تواند محیط‌های کاری و یا شهری را مختل کند و نیاز به برنامه ریزی و طراحی دقیق برای جلوگیری از آسیب رساندن به سایر خطوط مانند تلفن و برق را دارد. در مناطق پرجمعیت، کمبود فضای فیزیکی برای کابل‌های اضافی می‌تواند یک مانع مهم باشد.

نگرانی‌های امنیتی:

کابل‌های فیبر نوری در معرض دستکاری فیزیکی و استراق سمع هستند. برخلاف کابل‌های مسی سنتی، فیبر نوری سیگنال‌های الکترومغناطیسی را نشت نمی‌دهند و تشخیص رخنه‌ها را سخت‌تر می‌کند. برای کاهش این چالش، اپراتورها باید روی اقدامات امنیتی قوی مانند محفظه‌های امن و فناوری‌های رمزگذاری سرمایه گذاری کنند.

نیازهای نیروی کار ماهر:

شبکه‌های فیبر نوری به دانش و مهارت‌های تخصصی برای نصب، نگهداری و عیب‌یابی نیاز دارند. کمبود متخصصان واجد شرایط در این زمینه می‌تواند منجر به تاخیر و افزایش هزینه‌ها در هنگام تلاش برای ساخت یا نگهداری یک شبکه ستون فقرات فیبر نوری شود.

مسائل قانونی و مقرراتی:

مقررات دولتی و احکام محلی می‌توانند چالش‌هایی را برای استقرار شبکه‌های فیبر نوری ایجاد کنند، به‌ویژه زمانی که صحبت از دسترسی حق تقدم و مجوز برای حفر کانال، گود برداری یا تأسیسات هوایی باشد.

 

اگر فکر می کنید که کسب و کار شما می تواند از فیبر نوری بهره مند شود یا اطلاعات بیشتری در مورد کابل کشی ستون فقرات می‌خواهید، همین امروز با سورین نت تماس بگیرید.

نظر خود را وارد نمایید