باتوجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی و حضور گستردهی کسب و کارهای اینترنتی، استفاده از اینترنت اجتناب ناپذیر است؛ همچنین دارا بودن یک سرویس اینترنتی متناسب با نیازها یکی از مهم ترین دغدغههای کاربران میباشد چرا که سرویسهای اینترنتی بهبود و عملکرد کسب و کارها را تحت شعاع قرار میدهد. بهتر است پیش از خرید سرویسهای اینترنتی انواع سرویس اینترنت را بشناسید تا بتوانید بهترین سرویس را با توجه به نیازهای خود انتخاب کنید.
سرویسهای اینترنتی در ایران باتوجه به ویژگیها و شرایط مکانی در بسترهای متفاوت برای کاربران ارائه میشود. در دهه 80 اینترنت دایال آپ (Dial Up) بیشترین استفاده را در ایران داشته و کاربران برای استفاده از این نوع اینترنت میبایست با خرید کارتهای اینترنتی به شبکه اینترنت متصل میشدند. پس از دایال-آپ دسترسی به تکنولوژی ADSL فراهم شد که در ابتدا تمامی کاربران امکان استفاده از این تکنولوژی را نداشتند اما به تدریج اینترنت ADSL جایگزین Dial-Up شد و در کنار آن اینترنت بی سیم هم مورد استفاده قرار گرفت. یکی دیگر از سرویسهای اینترنتی، اینترنت فیبر نوری (اینترنت FTTH) است که میتواند اطلاعات و دادهها را با سرعتهای چند ده مگابیتی ارسال و دریافت کند.
انواع سرویسهای اینترنتی
سرویسهای اینترنتی شامل ADSL ،VDSL و FTTX هستند، این نوع سرویسها به مکان مشخص و محدوده جغرافیایی خاص و بستر فیزیکی محدود میباشند و خارج از محدوده مشخص امکان استفاده از سرویسهای اینترنتی نام برده شده وجود ندارد.
اینترنت DSL
DSL مخفف عبارت Digital Subscriber Line است و یکی از راه های انتقال اطلاعات از طریق اینترنت میباشد. DSL از طریق خطوط تلفنهای معمولی به کاربران امکان استفاده از این فناوری را میدهد. DSL در مقایسه با دیگر سرویسهای اینترنت بسیار مقرون به صرفه میباشد اما سرعت بالایی را در اختیار کاربران قرار نمیدهد.
اینترنت ADSL
اینترنت ADSL یکی از قدیمی ترین سرویسهای اینترنتی در سراسر جهان است که با استفاده از خطوط تلفن همراه ثابت و بدون ایجاد مزاحمت برای تماسهای صوتی دادهها را ارسال و دریافت میکند. اینترنت ADSL نیاز به کابل کشی و نصب خط جدید ندارد. ADSL مخفف عبارت Asymmetric Digital Subscribe Line میباشد و یک نوع DSL نامتقارن است، به این معنا که در این نوع از سرویسهای اینترنتی سرعت Upload و Download با یکدیگر متفاوت است و کاربران معمولی یا خانگی بیشتر مطالب و دادهها را دانلود میکنند به همین علت سرعت دانلود بیش از سرعت آپلود است. ناگفته نماند که اینترنت ADSL در مقایسه با دیگر سرویسهای اینترنت راهاندازی آسان و سریعتری دارد. باتوجه به زیرساختهای مخابراتی، سرعت دانلود کمتر از 24 مگابیت بر ثانیه و آپلود کمتر از 2 مگابیت میباشد.
عواملی چون سیمهای تلفن، فاصله از مرکز مخابرات، بستر خطوط تلفن شهری بر روی سرعت و کیفیت اینترنت تاثیر میگذارد. به عنوان مثال افرادی که به سرویسدهنده یا مرکز مخابراتی نزدیکتر باشند، از کیفیت بهتری برخوردار میشوند. لازم به ذکر است که سرعت و کیفیت +ADSL2 از ADSL بیشتر است. میانگین سرعت +ADSL2 بین ۱ مگابایت بر ثانیه (برای آپلود) و ۲۴ مگابایت بر ثانیه (برای دانلود) است.
اینترنت VDSL
VDSL مخفف عبارت Very-High-bitrate Digital Subscriber است و برخلاف ADSL از خطوط تلفن ثابت شهری برای دریافت و انتقال دادهها استفاده نمیکند. اینترنت VDSL نیاز به کابلکشی دارد و بر بستر کابلهای شبکه اینترنت را ارائه میدهد. تکنولوژی VDSL از نزدیک ترین کافوها (به صندوق های توزیع خطوط مشترکین که ورودی آن فیبرنوری و خروجی آن کابل مسی می باشد کافو گفته می شود) برای انتقال اینترنت به کاربران استفاده میکند به همین علت فاصلهی کاربران از مرکز مخابرات بر سرعت اینترنت تاثیری ندارد و تمامی کاربران یک سرعت اینترنت را دریافت میکنند. اما نکته حائز اهمیتی که سرعت اینترنت VDSL را تحت تاثیر قرار می دهد کیفیت کابل های مسی میباشد.
"سرعت دانلود اینترنت VDSL پنج برابربیشتر از سرعت اینترنت ADSL است."
اینترنت FTTX
اینترنت فیبر نوری و یا FTTX آخرین تکنولوژی در انتقال دادهها محسوب میشود و اینترنت فیبر نوری مبتنی بر کابل های فیبر نوری میباشد. همچنین آنها از کابلهای مسی و خطوط تلفن استفاده نمیکنند. کابلهای فیبر نوری متشکل از تعدادی تارهای فیبر نوری است که جنس آنها از شیشه و یا پلاستیک میباشد و دادهها را به شکل نور انتقال میدهند. جنس کابلهایی که در سرویسهای اینترنتی ADSL و VDSL مورد استفاده قرار میگیرند مس است و امکان نویز و تداخلات الکتریکی را دارد اما کابلهای فیبر نوری فاقد نویز و تداخلات الکتریکی میباشد.
اینترنت فیبر نوری برخلاف اینترنتهای ADSL و VDSL از سرعت و پهنای باند بالا پشتیبانی میکنند و یکی از پر سرعت ترین اینترنتهای حال حاضر میباشد به طوریکه میتوان همزمان چندین دستگاه را به اینترنت فیبر نوری متصل کرد بدون آنکه افت سرعت در آپلود و یا دانلود داشته باشید.
یکی از ویژگیهای بسیار مهم در اینترنت فیبر نوری روشهای پیاده سازی آن میباشد؛ به عنوان مثال میتوان اینترنت را از سوی ارائه دهنده تا کاربر به طور کامل بر بستر فیبر نوری قرار داد و یا فقط بخش انتهایی که مربوط به کاربر است را بر بستر کابل مسی. همانطور که اشاره کردیم روشهای پیاده سازی اینترنت متفاوت است و این مسئله به اینکه به جای حرف X چه حروفی قرار بگیرد دارد.
روشهای پیاده سازی FTTX
- FTTN:
FTTN مخفف عبارت Fiber To The Neighbourhood و یا Fiber To The Node است. با استفاده از روش FTTN اینترنت از طریق فیبر نوری به کابینتهای مخابرات در محلهها میرسد. ممکن است کابینتهای مخابراتی چندین کلیومتر از کاربران نهایی فاصله داشته باشد که در ادامه خدمات از طریق کابلهای مسی به کاربران ارائه میشود. در روش FTTN به دلیل مسافتهای طولانی کاربر با کافو، پهنای باند و سرعت کاهش مییابد.
- FTTC:
Fiber To The Cabinet، اینترنت فیبر نوری را به نزدیک ترین کافو نوری که حداکثر در فاصلهی 300 متری از کاربر قرار دارد ارائه میدهد و باقی مسیر به وسیله سیم مسی به کاربران توسط یکی از تکنولوژیهای DSL به شبکه متصل می شوند.
- FTTB
در روش FTTB کابلهای فیبر نوری به ساختمانهای کاربر رسیده و در انتها خدمات به وسیله کابل مسی VDSL ارائه میشود.
- FTTH
در روش (Fiber To The Home) FTTH کابل کشی فیبر نوری تا منزل کاربر ادامه پیدا میکند به این صورت که در تمام مسیر از مبدا که مخابرات میباشد تا محل کاربر کابلهای فیبر نوری جایگزین کابلهای مسی میشوند.
ویژگی اینترنت فیبر نوری (اینترنت FTTH)
سرعت بالا: یکی از ویژگیهای برجسته اینترنت فیبر نوری، سرعت بالای آن است. همانطور که می دانید کابلهای فیبر نوری دادهها را از طریق امواج نوری منتقل میکنند به همین علت میتوان با اینترنت فیبر نوری به سرعت بالا دسترسی داشت و از سرویسهایی نظیر استریمینگ و دانلود فایل با سرعت بالا بهره برد.
پهنای باند: پهنای باند فیبر نوری بیش از 10 گیگابایت است و برای انتقال اطلاعات در فواصل طولانی بسیار مناسب است. با استفاده از پهنای باند بیشتر کاربران میتوانند اطلاعات را به طور همزمان و با سرعت بالا انتقال دهند.
مسافت طولانی: اینترنت فیبر نوری قابلیت انتقال اطلاعات در مسافتهای طولانی را دارد و می تواند اطلاعات و دادهها را بدون افت کیفیت انتقال دهد. این ویژگی به عنوان یکی از عوامل اصلی استفاده از فیبرهای نوری در مسافتهای طولانی مانند شبکههای ارتباطی بین شهری WAN میباشد.
نظر خود را وارد نمایید