تکنولوژی اترنت 40G (Ethernet) که به عنوان یک استاندارد ارتباطی پرسرعت شناخته میشود، توانسته جایگاه ویژهای در زیرساختهای شبکهای و Data Centerها پیدا کند. این تکنولوژی با ارائه سرعت بالا و پهنای باند بیشتر، بهینهسازی عملکرد شبکه و Latency پایین را ممکن میسازد. این امر به ویژه در محیطهایی که نیاز به انتقال دادههای حجیم و پردازشهای سنگین دارند، اهمیت زیادی دارد. علاوه بر این، اترنت 40G با سازگاری بالا با تجهیزات موجود و امکان ارتقاء آسان، به یکی از انتخابهای اصلی مدیران شبکه و مهندسین IT برای افزایش ظرفیت پهنای باند تبدیل شده است.
همچنین نمیتوان انکار کرد که تکنولوژی اترنت 40G در مقایسه با اترنت 25G بسیار کاملتر است و انواع مختلفی از محصولات مرتبط با کاربردهای 40G در بازار موجود است. در این بین ماژولهای فیبر نوری 40G QSFP به عنوان یکی از اجزای کلیدی اترنت 40G نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند. ماژولهای QSFP (Quad Small Form-factor Pluggable) قابلیتها و ویژگیهای منحصر به فردی دارند که آنها را برای استفاده در شبکههای اترنت 40G بسیار مناسب میسازد. در ادامه به بررسی ماژول +QSFP، انواع و تفاوتهای بین آنها میپردازیم.
ماژول فیبر نوری +40G QSFP چیست؟
ماژول فیبر نوری QSFP+ (Quad Small Form-factor Pluggable) یکی از تکنولوژیهای پیشرفته در زمینه شبکههای نوری است که با استفاده از فناوریهای پیشرفته توانایی انتقال دادهها با سرعت بالا و اتصال به شبکههای پیچیده با عملکرد بالا را دارد.+QSFP به طور گسترده در اترنت 40G BASE-X ،breakout 10G BASE-X، تجمیع مراکز داده (data center aggregation) ، کاربردهای backplane و اتصالات سوئیچ و روتر دیتاکام (datacom) مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این ماژول مطابق با استانداردهای SFF-8436 و توافقنامه چندمنبعی QSFP (MSA) طراحی و تولید شده است. شکل زیر ابعاد QSFP+ را نشان میدهد.
رابطهای ماژول فیبر نوری +40G QSFP چیست؟
رابطها (پچ کوردهای فیبر نوری یا کابلهای فیبر نوری) و کانکتورهای مورد استفاده در ماژولهای فیبر نوری +40G QSFP میتواند به صورت Duplex LC و یا MTP/MPO باشد. تفاوتهای بسیار زیادی بین این دو نوع کانکتور وجود دارد از جمله فاصله انتقال، نوع کابل، و قابلیت اتصال 4x10G و... . نکته قابل توجه این است که انتقال دادههای دیجیتال میتواند به دو شکل موازی و یا سریالی صورت گیرد. به بیان ساده چندین بیت به صورت همزمان در کانالهای مختلف داخل همان کابل به صورت موازی ارسال میشوند.
انواع ماژولهای فیبر نوری +40G QSFP
در حال حاضر، انواع مختلفی از ترنسیورهای 40G در بازار موجود است. تفاوت این ماژولهای فیبر نوری و انتخاب صحیح آنها که با نیازهای شبکه شما سازگار باشد، بسیار حائز اهمیت است. در ادامه به بررسی ماژولهای فیبر نوری رایج که بسیار پر کاربرد است و دارای کانکتورهای Duplex LC یا MTP/MPO به صورت جداگانه میپردازیم.
ماژول فیبر نوری +40G QSFP با کانکتور MTP
ماژول فیبر نوری 40G BASE-SR4
ماژول فیبر نوری 40GBASE-SR4 محبوبترین ترنسیور 40G برای انتقال اطلاعات در فواصل کوتاه است. این ترنسیور بر روی فیبر نوری مالتی مود (MMF) عمل میکند و میتواند دادهها را در مسافت 100 متر بر روی پچ کورد فیبر نوری OM3 و 150 متر بر روی پچ کورد فیبر نوری OM4 منتقل کند. همچنین ماژول 40G BASE-SR4 دارای چهار خط فرستنده و چهار خط گیرنده 10G است که میتواند ارسال و دریافت سیگنال 40G ترکیب شده را داشته باشد.
ماژول فیبر نوری 40G BASE-CSR4
ماژول فیبر نوری 40G BASE-CSR4 نسخهی ارتقا یافتهی 40G BASE-SR4 است و مانند آن از رابط MTP استفاده میکند. علاوه بر این، ترنسیور 40G BASE-CSR4 برای لینک های نوری 40G از طریق کابلهای موازی 12 فیبری با کانکتورهای MTP female یا در حالت 4x10G breakout با کابلهای موازی duplex برای اتصال به چهار رابط 10G BASE-SR استفاده شود. ماژول فیبر نوری CSR4 میتواند دادهها را تا 300 متر بر روی کابل فیبر نوری OM3 و 400 متر بر روی کابل فیبر نوری OM4 انتقال دهد.
ماژول فیبر نوری 40G BASE-PLRL4
ماژول فیبر نوری 40G BASE-PLRL4 به "+QSFP موازی LRL4" اشاره دارد. این ماژول فیبر نوری مانند ماژولهای SR4 و CSR4 از انتقال موازی استفاده میکند که با کانکتورهای MTP ترکیب شده است و برخلاف دو ترنسیور قبلی میتواند دادهها را در فواصل بلند تا یک کیلومتر بر روی فیبر نوری سینگل مود (SMF) انتقال دهد.
ماژول فیبر نوری 40G BASE-PLR4
ماژول فیبر نوری 40G BASE-PLR4 با استفاده از کانکتورهای MTP برای رسیدن به انتقال موازی خاتمه مییابد. علاوه بر این، مانند ماژولهای 40G BASE-PLRL4، 40G BASE-PLR4 میتواند از 4 اتصال 10G-LR جداگانه با استفاده از حالت 4x10G و کابلهای فیبر نوری breakout بر روی فیبر نوری سینگل مود پشتیبانی کند. ماژول فیبر نوری 40G BASE-PLRL4 برای انتقال دادهها تا 10 کیلومتر طراحی شده است.
ماژول فیبر نوری +QSFP با کانکتور Duplex LC
ماژول فیبر نوری 40G BASE-BiDi
ماژول فیبر نوری 40G BASE-BiDi دارای قابلیت منحصر به فردی است که به منظور انتقال ترافیک 40G full-duplex بر روی کابل فیبر نوری MMF با کانکتورهای Duplex LC میباشد. به عبارت دیگر، ترنسیور QSFP+ BiDi از اتصال 40G بر روی یک جفت کابل فیبر نوری MMF پشتیبانی میکند. ماژول فیبر نوری 40G BASE- BiDi دادهها را تا مسافت 100 متر بر روی پچ کورد فیبر نوری OM3 و 150 متر بر روی پچ کورد فیبر نوری OM4 انتقال میدهد.
ماژول فیبر نوری 40G BASE-UNIV
ماژول فیبر نوری 40G BASE-UNIV به دلیل توانایی کار با هر دو نوع فیبر نوری سینگل مود (SMF) و مالتی مود (MMF) بدون نیاز به هیچگونه تغییرات در نرمافزار و سختافزار در ماژول یا هر سختافزار اضافی در شبکه به عنوان "universal" شناخته میشود و در هزینه اضافی و زمان صرفه جویی میشود. ماژول فیبر نوری 40G BASE-UNIV دارای 4 کانال 10G است که در داخل ماژول multiplexed شدهاند تا یک سیگنال 40G ترکیبی را از طریق 2 رشته فیبر نوری ارسال و دریافت کنند. این ماژول میتواند همان فاصله انتقال را بر روی فیبرهای OM3 و OM4 (یعنی 150 متر) پشتیبانی کند و همچنین فاصله تا 500 متر تا 2 کیلومتر (بسته به فروشندگان مختلف) را بر روی یک کابل فیبر نوری سینگل مود پشتیبانی نمایند.
ماژول فیبر نوری 40G BASE-LR4
در حالی که ترنسیور فیبر نوری پرکاربرد 40G BASE-SR4 برای انتقال داده در فواصل کوتاه استفاده میشود، ترنسیور فیبر نوری 40G BASE-LR4 برای انتقال دادهها در فواصل بلند طراحی شده است. این نوع از ترنسیور فیبر نوری QSFP+ تا مسافت 10 کیلومتر از طریق کابل فیبر نوری SMF همراه با کانکتورهای Duplex LC است. 40G BASE-LR4 چهار مسیر ارسال را بر روی یک رشته فیبر نوری و چهار مسیر دریافت را بر روی یک رشته فیبر نوری دیگر multiplexes میکند.
ماژول فیبر نوری 40G BASE-LR4L
فرستنده-گیرنده نوری (ماژول فیبر نوری) 40G Base-LR4L، که به نام 40G Base-LR4 Lite شناخته میشود، اصول مشابهی با 40G Base-LR4 دارد. هر دو آنها برای انتقال دادههای 40G در فواصل بلند بر روی کابل فیبر نوری سینگل مود استفاده میشوند. اما تنها تفاوت عمده این است که ماژول LR4L میتواند تا مسافت 2 کیلومتر را پوشش دهد.
ماژول فیبر نوری 40G BASE-ER4
ماژول فیبر نوری 40G BASE-ER4 قادر است دادهها را تا فاصله 40 کیلومتر بر روی فیبر نوری SMF با کانکتورهای Duplex LC انتقال دهد.
ماژول فیبر نوری 40G CFP چیست؟
ماژول فیبر نوری CFP مخفف عبارت C form-factor pluggable میباشد و با استاندارد MSA سازگار است تا یک فرم فاکتور مشترک برای انتقال سیگنالهای دیجیتال با سرعت بالا را ایجاد کند. این استاندارد عمدتاً برای سیستمهای اترنت 100 گیگابیتی طراحی شده است، اما میتواند از 40GbE هم پشتیبانی نماید. سه نوع اصلی از ماژولهای 40G CFP وجود دارد: ترنسیور فیبر نوری 40G BASE-SR4 CFP اطلاعات را تا مسافت 150 متر بر روی کابل فیبر نوری مالتی مود OM4 با کانکتورهای MTP استفاده میشود، ترنسیور فیبر نوری 40G BASE-LR4 CFP که برای انتقال دادهها تا مسافت 10 کیلومتر بر روی پچ کورد فیبر نوری SMF با کانکتورهای Duplex SC طراحی شده است و در آخر ترنسیور فیبر نوری 40G BASE-FR CFP که برای انتقال دادهها تا مسافت 2 کیلومتر بر روی فیبر نوری سینگل مود با کانکتورهای Duplex SC استفاده میشود.
تفاوت ماژول فیبر نوری +40G QSFP و 40G CFP
از نظر فیزیکی و ظاهری ماژول فیبر نوری CFP بزرگتر از ماژول QSFP+ است و قیمت بالاتری دارد. ماژول فیبر نوری CFP از رابط MTP یا Duplex SC استفاده میکند در حالی که ماژول فیبر نوری +QSFP از رابط MTP یا Duplex LC استفاده میکند. تفاوت بسیار مهم این دو ترنسیور فیبر نوری در انواع آنهاست چرا که ماژول فیبر نوری CFP بسیار محدود است و نیازهای متنوع کاربران را پاسخ نمیدهد.
همانطور که تحقیقات نشان میدهد شبکه ارتباطی نیاز به ارتقای پهنای باند انتقال نوری از 10G اصلی به 40G و حتی 100G دارد. ماژولهای +40G QSFP انتقال دادههای 40G با تراکم بالا و مقرون به صرفه را تضمین میکند. درک اینکه +QSFP چیست، رابطها، انواع و کاربردهای ماژول +40G QSFP اولین وظیفه قبل از انتخاب ترنسیورهای بهینه برای تسهیلات داده شما است.
نظر خود را وارد نمایید