برای راهاندازی شبکههای کامپیوتری و ارتباط آنها با یکدیگر میبایست ابتدا نیازمندیها و اهداف شبکه بهدقت بررسی و مشخص شوند سپس باتوجه به نوع شبکه تجهیزات مورد نیاز جهت راهاندازی تهیه و نصب میگردند. تجهیزات شبکه به شما این امکان را میدهد تا بتوانید ارتباط و تعامل بین شبکههای کامپیوتری را برقرار کنید؛ چرا که تجهیزات شبکه دستگاههایی هستند که ارتباط بین سخت افزارها را فراهم می کنند. این تجهیزات خود به دو دسته اکتیو و پسیو شبکه تقسیم میشوند. هر کدام از تجهیزات شبکه وظایف مشخص و معینی دارند.
تجهیزات پسیو شبکه
پسیو (Passive) در لغت به معنای غیرفعال است؛ اما در شبکه به معنای غیرفعال و بی استفاده بودن تجهیزات نیست؛ بلکه به معنای این است که تجهیزات پسیو بهطور مستقیم در انتقال دادهها نقش فعالی ندارند. تجهیزات passive زیرساخت یک شبکه را تشکیل داده و تاثیر قابل توجهی در کیفیت و پشتیبانی شبکههای کامپیوتری دارد، ناگفته نماند که این تجهیزات به طور مستقیم بر روی دادهها و اطلاعات تاثیر نمیگذارند اما به صورت غیرمستقیم میتوانند عملکرد کلی شبکه را بهبود بخشند و در سرعت، پهنای باند و توسعه شبکه نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند. همچنین عیبیابی شبکه را آسانتر میکنند. استفاده صحیح از تجهیزات پسیو با کیفیت و استاندارد، باعث میشود تا شبکه پایداری و عملکرد بهتری داشته باشد.
معرفی تجهیزات پسیو شبکه
کابل شبکه (Ethernet Cable)
کابل شبکه یکی از اجزای اصلی در زیرساخت شبکههای کامپیوتری است که برای انتقال دادهها بین دستگاههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این کابلها به عنوان یک رابط فیزیکی بین اجزای شبکه عمل میکند و میتواند تأثیر قابل توجهی بر عملکرد و کارایی کلی شبکه داشته باشد. جنس کابلهای شبکه از مس است و بیشتر در شبکههایی که فاصله تجهیزات در آنها کمتر است مورد استفاده قرار میگیرد. انواع مختلفی از کابلهای شبکه طراحی و تولید شدهاند که هرکدام برای محیطها و نیازهای خاص استفاده میشود.
انواع کابلهای شبکه:
- UTP (Unshielded Twisted Pair)
- STP (Shielded Twisted Pair)
- FTP (Foiled Twisted Pair)
پچ کورد شبکه (Network patch cord)
پچ کورد شبکه یکی از اجزای اساسی در شبکههای کامپیوتری است که برای اتصال به دستگاههای شبکه مانند سوئیچ، روتر، کامپیوتر و پچ پنل به یکدیگر استفاده میشود. این کابلها در فراهم کردن ارتباطات پرسرعت و پایدار در شبکه نقش مهمی را ایفا میکنند. این کابلها برای اتصال به دستگاهها از پورت و کانکتورهای RJ-45 استفاده میکنند. patch cordهای شبکه از استانداردهای مختلفی پیروی میکنند که براساس نیازمندیهایی چون طول کابل، سرعت و پهنای باند شبکه انتخاب میشوند. همچنین جنس روکش پچ کوردهای شبکه میتواند از نوع PVC (پلاستیک) یا LSZH (Low Smoke Zero Halogen) باشد.
معرفی استانداردهای پچ کورد شبکه
- Cat5e: این استاندارد برای شبکههای اترنت گیگابیتی تا سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه استفاده میشوند و پهنای باندی تا 100 مگاهرتز را پشتیبانی میکنند.
- Cat6: این کابلها برای سرعتهای تا 10 گیگابیت بر ثانیه طراحی شدهاند و پهنای باند تا 250 مگاهرتز را پشتیبانی میکنند و معمولاً برای شبکههایی با سرعت و حجم ترافیک بالا مورد استفاده قرار میگیرند.
- Cat6a: استاندارد پیشرفتهتر از Cat6 که پهنای باند تا 500 مگاهرتز را فراهم میکند و برای شبکههای 10 گیگابیت بر ثانیه و بالاتر مناسب میسازد Cat6a است.
- Cat7: استاندارد Cat7 برای پشتیبانی از پهنای باند 600 مگاهرتز طراحی شده و دارای Shield اضافی برای کاهش نویز و تداخل میباشد.
پچ پنل شبکه (Network Patch Panel)
پچ پنل شبکه (Network Patch Panel) برای مدیریت و سازماندهی کابلهای متصل به شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. این قطعه دارای چندین port شماره گذاری شده است که کابلها به آن متصل شده و ارتباط بین پچ پنل و دستگاههای شبکه مانند سوئیچ، روتر، سرور و دستگاههای دیگر برقرار میشود. با استفاده از پچ پنلها میتوان به راحتی کابلها را اضافه و یا حدف نمود بدون اینکه عملکرد شبکه دچار اختلال شود. پچ پنلها نقاط اتصال مرکزی برای کابلهای شبکه هستند و امکان ایجاد اتصالات منظم و مرتب بین دستگاهها و تجهیزات شبکه را فراهم میکنند. طراحی و قابلیتهای پچ پنلها متفاوت است و بسته به نیازهای شبکه و استانداردهای مورد استفاده متغیر میباشد، اما هدف اصلی آنها همیشه تسهیل اتصال و مدیریت کابلهای شبکه است.
رک شبکه (Network Rack)
رک شبکه یک محفظه یا چارچوب فلزی است که برای نگهداری، سازماندهی و مدیریت تجهیزات شبکه و سرورها مورد استفاده قرار میگیرد. رکها به مدیریت بهتر فضا، دسترسی آسانتر به تجهیزات، و بهبود جریان هوا و خنکسازی تجهیزات کمک میکند. در محیطهای شبکهای، رکها نقش حیاتی در حفظ عملکرد و کارایی تجهیزات ایفا میکنند. رکها به صورت دیواری و یا ایستاده طراحی شدهاند و اغلب عمق و ارتفاع استانداردی دارند و ارتفاعی بین 5U (یونیت) تا 48U دارند. هر یک یونیت (U) ارتفاع تقریبی 44.45 میلیمتر (1.75 اینچ) را نشان میدهد.
هنگام انتخاب رک به موارد زیر توجه کنید:
- اندازه رک: بر مبنای یونیت سنجیده می شود.
- عمق رک: عمق رک ها عموما 30، 34، 40، 46 و بیش از این ها می باشد.
- فن: بعضی از رک ها برای اینکه خنک بمانند در تجهیزات داخلی خود یک یا چند فن دارند.
- بعضی از رک ها ممکن است پچ پنل یا پریز برق نیز داشته باشند.
کیستون شبکه (Network keystone)
کیستون شبکه یا پریز شبکه معمولاً به یک پچ پنل (Patch Panel) یا جعبه پریز دیواری متصل میشود و به کابلهای شبکه اجازه میدهد تا به دستگاههای مختلف شبکهای متصل شوند. کیستونها در اندازههای استانداردی مانند RJ45 عرضه میشوند. این تجهیزات معمولاً دارای رنگبندی و کدگذاری خاصی هستند که به تکنسینها کمک میکنند تا کابلها را به درستی متصل و مدیریت کنند.
استفاده از تجهیزات پسیو با کیفیت و نصب صحیح آنها میتواند تاثیر مستقیمی بر کارایی و عملکرد شبکه داشته باشد. این تجهیزات پایه و اساس یک شبکه پایدار و قابل اعتماد را فراهم میکنند و بدون آنها، تجهیزات اکتیو نمیتوانند به درستی عمل کنند. مشکلاتی همانند افت سرعت، قطعی ارتباط، و تداخل سیگنالها میتواند نتیجه استفاده از تجهیزات نامناسب یا نصب نادرست آنها باشد. به همین علت، انتخاب تجهیزات پسیو با کیفیت مانند کابلهای شبکه استاندارد، کیستونها، پچ پنلها و رکهای مناسب از اهمیت ویژهای برخوردار است.
نظر خود را وارد نمایید