ای-نماد عضو نظام صنفی اتاق بازرگانی

پیشرفت پروژه فیبر نوری در کشور تا پایان آبان ماه 1403
| 0

پیشرفت پروژه فیبر نوری در کشور تا پایان آبان ماه 1403

اولین گزارش پیشرفت پروژه فیبرنوری کشور به نقل از سایت IranFttx در تاریخ 23 اردیبهشت 1403 در سایت سورین نت منتشر شد، اکنون تغییرات این پروژه پس از گذشت بیش از 6 ماه به شرح زیر می‌باشد.
اجزای داخلی باکس فیبر نوری
| 0

اجزای داخلی باکس فیبر نوری

باکس‌های فیبر نوری یا جعبه‌های ترمینال فیبر نوری نقش مهمی در توزیع و مدیریت کابل‌های فیبر نوری دارند؛ در حقیقت این باکس‌ها نقطه اتصال و محل تقسیم تارهای فیبر نوری می‌باشند. باکس‌های فیبر نوری به گونه‌ای طراحی شده‌اند که محیطی امن و منظم برای اتصال، تست‌ و تعمیر کابل‌های فیبر نوری را فراهم می‌کنند.
تنظیم پارامترهای امنیتی در مودم‌های فیبر نوری
| 0

تنظیم پارامترهای امنیتی در مودم‌های فیبر نوری

ارتباط با اینترنت از طریق بستر فیبر نوری (FTTH) به همان اندازه که سرعت بیشتری در تبادل اطلاعات فراهم می‌آورد سرعت مخاطرات آن نیز بیشتر است. همه مودم‌های فیبر نوری امکاناتی را برای حفظ حریم کاربران و شاخص‌های امنیتی ارائه می‌دهند که آشنایی با آنها مانع از نفوذ هکرها و هک شدن سرویس‌های داده خواهد شد.
آشنایی با انواع اسپلیترهای فیبر نوری
| 0

آشنایی با انواع اسپلیترهای فیبر نوری

اسپلیتر فیبر نوری یک نوع تجهیز غیرفعال (Passive) نوری است که سیگنال فیبر نوری را به چندین خروجی سیگنال نوری تقسیم می‌کند. این دستگاه می‌تواند یک پرتو نور ورودی را به دو یا چند پرتو نور تقسیم کند و شامل یک یا دو ورودی و چندین خروجی است. در این مقاله سعی داریم به انواع اسپلیترهای فیبر نوری بپردازیم تا درک بهتری ازآن‌ها داشته باشید و بتوانید اسپلیتر مناسب با نیازهای خود را تهیه کنید.

قبل از آنکه به انواع اسپلیترهای فیبر نوری بپردازیم بهتر است بدانید در حالت کلی دو نوع اسپلیتر فیبر نوری وجود دارد، اسپلیترهای PLC و FBT. اسپلیتر فیبر نوری PLC از سه جزء اصلی Wafer ،Cheap ،Fiver array تشکیل شده است و با تکنولوژی خاصی آن‌ها را در کنار یکدیگر قرار می‌دهند و دارای ویژگی‌هایی چون انواع طول موج‌ها (1260nm تا 1650nm)، نسبت‌ تقسیم کننده‌های یکسان برای تمامی شاخه‌ها، پیکربندی فشرده، اندازه کوچک، اشغال فضای کمتر می‌باشد. در مقابل اسپلیترهای فیبر نوری FBT بر پایه‌ی فناوری Traditional طراحی شده‌اند که بسیار مقرون به صرفه هستند و به‌راحتی می‌توان آن‌ها را سفارشی نمود. اسپلیترهای FBT معایب زیادی هم دارند که کاربران و تکنسین‌ها اغلب ترجیح می‌دهند از اسپلیترهای نوری PLC استفاده کنند. برای اطلاعات بیشتر و مقایسه این دو اسپلیتر می‌توانید به مقاله تفاوت اسپلیتر فیبر نوری FBT و PLC مراجعه کنید.

انواع اسپلیترهای فیبر نوری PLC

اسپلیتر فیبر نوری قلمی (Blockless Splitter)

اسپلیتر فیبر نوری قلمی از چندین تار فیبر نوری تشکیل شده‌ که این تارها از همان سه جزء اصلی (Wafer ،Cheap ،Fiver array) که در بالا اشاره شد ساخته شده‌اند. در انتهای این فیبرهای نوری یک کانکتور با پالیش‌های متفاوت (APC, UPC) وجود دارد تا به‌راحتی بتوان آن را به تجهیزات متصل نمود. این اسپلیترها به دلیل ابعادی که دارند به آسانی در باکس‌های فیبر نوری قرار می‌گیرند تا فضای اشغال شده به حداقل برسد و همزمان هزینه‌های نصب هم کاهش یابد. کاربرد این اسپلیترها برای FTTH، PON، LAN، CATV، تجهیزات آزمایشی و موارد دیگر استفاده می‌شوند. اسپلیترهای فیبر نوری قلمی باتوجه به تعداد ورودی و خروجی‌هایی که دارند در انواع مختلف و برای شبکه‌های متفاوت طراحی و تولید شده‌اند. به عنوان مثال اسپلیتر قلمی 1:2، 1:4، 2:1، 2:4، 2:8 و ... .

"اسپلیتر Blockless به طراحی فشرده و بدون قاب (bare fiber) شهرت دارند و بیشتر برای مکان‌هایی که نیاز به فضای کمتر یا نصب ساده‌تری دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند."

ویژگی‌های اسپلیتر قلمی فیبر نوری

  • ساختار فشرده و سبک: به دلیل طراحی بدون قاب، اسپلیترهای Blockless بسیار سبک‌تر و کوچک‌تر از انواع دیگر اسپلیترها هستند. این امر نصب آن‌ها را در فضاهای محدود ساده‌تر می‌کند.
  • عدم نیاز به کیس محافظ: برخلاف اسپلیترهای با قاب که نیاز به محافظ برای اجزای داخلی دارند، اسپلیترهای قلمی دارای فیبرهای بدون پوشش هستند در نتیجه برای نصب در نقاط خاص یا پروژه‌هایی که نیاز به تنظیم دقیق دارند، مناسب هستند.
  • هزینه کمتر: به دلیل استفاده کمتر از مواد اضافی (مانند قاب یا کیس) این نوع اسپلیترها مقرون به صرفه‌تر هستند.

اسپلیتر کاستی فیبر نوری (Cassette Splitter)

اسپلیترهای کاستی (اسپلیترهای فیبر نوری ABS) دارای یک قاب پلاستیکی هستند که حفاظت مناسبی برای تارهای نوری داخلی و کابل‌های فیبر نوری فراهم می‌کنند و به‌ دلیل طراحی خاصشان، می‌توانند در محیط‌های مختلف با شرایط متنوع استفاده شوند. این قاب پلاستیکی به‌طور خاص برای جلوگیری از آسیب‌های فیزیکی و حفاظت در برابر گرد و غبار و رطوبت طراحی شده‌اند. ظرفیت تقسیم اسپلیترهای فیبر نوری کاستی متفاوت است و می‌توانند به تعداد خروجی‌های مختلف تقسیم شوند. اسپلیتر ABS  یا کاستی ساده و جمع و جور هستند و می‌توانند در محیط‌های مختلف برای شبکه‌های PON، FTTH، FTTX و GOPN نصب شوند.

یکی از ویژگی‌های مهم اسپلیترهای کاستی، قابلیت مدیریت و سازماندهی کابل‌های فیبر نوری است. با استفاده از این اسپلیترها، می‌توان به‌راحتی و با نظم بیشتری فیبرهای نوری را در شبکه‌های پیچیده مدیریت کرد و همچنین به تسهیل در فرآیند نصب و نگهداری کمک نمود.

اسپلیتر باکس فیبر نوری (LGX BOX)

اسپلیتر باکس فیبر نوری (LGX BOX) برخلاف اسپلیترهای دیگر مجهز به یک جعبه فلزی محکم و مقاوم است که علاوه بر حفاظت از تجهیزات داخلی، به تسهیل در نصب و نگهداری آنها کمک می‌کند. این اسپلیتر می‌تواند به‌صورت مستقل استفاده شود و یا به‌راحتی در یک پچ پنل فیبر نوری استاندارد یا شاسی فیبر نوری قرار بگیرد. اسپلیتر LGX BOX یک روش نصب و راه‌اندازی آسان (plug-and-play) را برای ادغام در شبکه فراهم می‌کند که ریسک را در حین نصب حذف می‌کند. اسپلیتر باکس‌ها علاوه بر حفاظت از تجهیزات داخلی، به تسهیل در نصب و نگهداری آنها کمک می‌کند. این جعبه فلزی طراحی شده است تا به راحتی در محیط‌های مختلف، از جمله محیط‌های صنعتی و خارج از ساختمان، مورد استفاده قرار گیرد و اغلب در داخل ODCها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اسپلیتر رک مونت فیبر نوری (Rack Mount Splitter)

همانطور که از نام اسپلیتر رک مونت مشخص است این اسپلیترها برای داخل رک و ابعاد آن طراحی و تولید شده‌اند. این اسپلیترها در دو اندازه 1U و 2U تولید شده‌اند که اسپلیترهای 1U بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. اسپلیتر رک‌مونت 1U با استاندارد واحد رک 19 اینچ طراحی شده و اسپلیتر رک-مونت در رک نصب می‌شود که عملکرد نوری عالی و نصب راحتی را ارائه می‌دهد. اسپلیتر رک ‌مونت به طور گسترده‌ در EPON، GPON، FTTX، FTTH  و سایر موارد استفاده می‌شود و راه‌حلی ایده‌آل برای محیط‌هایی با کابل‌کشی پر تراکم را فراهم می‌کند.

نمودار مقایسه انواع تقسیم کننده (اسپلیتر) فیبر نوری

باتوجه به تنوع اسپلیترهای فیبر نوری (اسپلیترهای قلمی، کاستی، باکس و رک مونت) هر کدام می‌توانند مناسب برای شبکه‌های فیبر نوری با ویژگی‌ها و نیازهای خاصی باشند. به‌طور کلی، با انتخاب مناسب هر یک از این اسپلیترها، می‌توان عملکرد و کارایی شبکه‌های فیبر نوری را بهبود بخشید و همچنین به کاهش هزینه‌ها و پیچیدگی‌های نصب کمک کرد. به همین علت، درک کامل از انواع اسپلیترهای فیبر نوری، ویژگی‌های هر یک و در نظر داشتن نیازهای خاص هر پروژه و محیط کاری می‌تواند به تصمیم‌گیری بهتر در انتخاب اسپلیتر برای تکنسین‌هایی که در این زمینه فعالیت می‌کند، ضروری باشد.

مفاهیم امنیت در ارتباطات فیبر نوری
| 0

مفاهیم امنیت در ارتباطات فیبر نوری

امنیت ارتباطات یک موضوع مهم برای شرکت‌ها و کاربران در دنیای مدرن و دیجیتال امروزی شده است. حفاظت از اطلاعات در زمینه ارتباطات فیبر نوری، که در آن سرعت و ظرفیت انتقال داده بی نظیر است، حیاتی تر می‌شود.
فیبر نوری به عنوان ستون فقرات (Backbone) شبکه
| 0

فیبر نوری به عنوان ستون فقرات (Backbone) شبکه

Backbone شبکه در میان متخصصان ایرانی ستون فقرات هم نام گذاری شده است. قبل از پرداختن به Backbone فیبر نوری با ستون فقرات
آشنایی با قلم فیبر نوری - VFL
| 0

آشنایی با قلم فیبر نوری - VFL

VFL (Visual Fault Locator) یا قلم فیبر نوری ابزاری کوچک برای شناسایی و موقعیت‌یابی عیب‌ها و شکست‌های موجود در کابل‌های فیبر نوری است. این ابزار از نور لیزر مرئی با توان بالا برای تابش درون فیبر استفاده می‌کند و به تکنسین‌ها کمک می‌کند تا مکان شکستگی‌ها، خمش‌ها یا نقاط ضعف فیبر را به راحتی تشخیص دهند. استفاده از VFL برای اطمینان از صحت و عملکرد درست کابل‌های فیبر نوری ضروری است و می‌تواند مشکلاتی مانند اتصالات نادرست یا کابل‌های آسیب‌دیده را به سرعت شناسایی کند.
معرفی ابزار مورد نیاز تکنسین‌های فیبر نوری
| 2

معرفی ابزار مورد نیاز تکنسین‌های فیبر نوری

همانطور که فناوری فیبر نوری در حال توسعه و پیشرفت است تعداد بیشماری از کاربران، تقاضای پهنای باند و سرعت بیشتری را دارند. این فناوری به علت توانایی و سرعت بالا در انتقال اطلاعات بدون افت کیفیت در فواصل طولانی به یکی از مهمترین راه حل‌ها برای پاسخگویی به نیازهای کاربران (که شامل پخش آنلاین با کیفیت بالا، بازی‌های آنلاین، کنفرانس‌های ویدئویی و اینترنت اشیا می‌شود.) بدل شده است.
فیبر نوری OS2 چیست؟
| 1

فیبر نوری OS2 چیست؟

در فناوری فیبر نوری، OS2 به فیبر نوری سینگل مود (SMF) اشاره دارد که به طور خاص برای انتقال یک پرتو نور طراحی شده است. کابل OS2 افت سیگنال کم و پهنای باند بالایی را ارائه می‌دهد. به همین علت برای انتقال اطلاعات در مسافت‌های طولانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تفاوت فیبر نوری سینگل مود و مالتی مود در چیست؟

فیبر نوری سینگل مود و فیبر نوری مالتی مود دو نوع مختلف از فیبرهای نوری هستند. فیبر نوری SMF دارای هسته‌ای کوچک (۸ تا ۹ میکرون) و پهنای باند بالا است که قادر به انتقال یک حالت از نور می‌باشد. فیبر MMF (مالتی مود) دارای هسته‌ای بزرگتر (۵۰ تا ۶۲.۵ میکرون) و پهنای باند کمتر است که قادر به انتقال چندین حالت نور می‌باشد و برخلاف فیبر نوری سینگل مود برای انتقال در فواصل کوتاه مناسب هستند.

Polarity یا قطبیت فیبر نوری OS2 چه قدر است؟

Polarity فیبر نوری OS2 ترتیب و جهت قرارگیری رشته‌های فیبر نوری در ارتباط را مشخص می کند. Polarity (قطبیت) مشخص می‌کند که سیگنال‌های نوری از فرستنده به گیرنده به درستی منتقل شوند. استاندارد TIA در فیبر نوری OS2 دو نوع کابل فیبر نوری Duplex را معرفی می‌کند، قطبیت معمولاً از نوع A-B یا A-A است، که بسته به نوع پچ کورد و کاربرد آن، ممکن است متفاوت باشد. تنظیم درست قطبیت برای اطمینان از عملکرد صحیح ارتباطات فیبر نوری ضروری است. نوع A-A که در شکل ۱ نشان داده شده و نوع A-B که در شکل ۲ نمایش داده شده است. استفاده از فیبرهای نوع A-A  رایج نیستند و تنها در صورت لزوم و به عنوان بخشی از روش قطبیت، مطابق با استاندارد ANSI/TIA-568-C.0 به کار گرفته می‌شوند.

Polarity فیبر نوری OS2

آیا فیبر سینگل مود دارای تضعیف (Attenuation) داخلی است؟

به طور پیش‌فرض، فیبر نوری OS2 دارای تضعیف (Attenuation) داخلی نیستند. با این حال، اگر نیاز به Attenuation باشد، می‌توانید تضعیف‌کننده‌های فیبر نوری را به‌طور جداگانه خریداری کنید.

چگونه می‌توان افت فیبر نوری OS2 را کاهش داد؟

علی‌رغم اینکه کابل‌های OS2 ماهیت تضعیف ندارند اما عواملی مانند فیوژن، اتصالات و قدرت سیگنال می‌تواند افت‌هایی را در ارتباطات ایجاد کند؛ لذا برای کاهش افت فیبر نوری OS2 می‌توانید به موارد زیر توجه کنید.

انتخاب فیبر با کیفیت بالا و نگهداری منظم: با انتخاب فیبرهایی که Attenuation کمتری دارد شروع کنید و به‌طور منظم اتصالات، جوش‌ها و دیگر اجزای نوری را بازبینی و با استفاده از کلینرهای فیبر نوری تمیز کنید تا از آسیب‌های ناشی از گرد و غبار و آلاینده‌ها جلوگیری نمایید.

تقویت سیگنال: از تقویت‌کننده‌های نوری مانند تقویت‌کننده‌های فیبر لیتیوم-دپ شده (EDFA) در طول مسیر فیبر استفاده کنید. این تقویت‌کننده‌ها سیگنال‌های نوری را به‌طور انتخابی تقویت می‌کنند بدون اینکه نویز اضافی وارد نمایند، بدین ترتیب افت سیگنال در فواصل طولانی را جبران می‌کنند.

اطمینان از فیوژن و اتصالات دقیق: فیوژن و اتصالات با کیفیت بالا را بررسی کنید تا افت سیگنال در نقاط اتصال به حداقل برسد. همچنین، با کاهش خمیدگی‌های فیبر به هر شکل ممکن، می‌توانید افت سیگنال نوری را کاهش دهید.

افت فیبر نوری OS2

آیا می توانم فیبرهای سینگل مود/مالتی مود را با ماژول فیبر نوری سینگل مود/مالتی مود ترکیب کنم؟

نتایج در جدول زیر نشان داده شده است، همانطور که مشاهده می‌کنید نمی‌توان آنها را با یکدیگر ترکیب کرد. باید فیبر سینگل مود و ماژول فیبر نوری سینگل مود را به‌طور مناسب انتخاب و با یکدیگر مطابقت دهید.

ماژول فیبر نوری سینگل مود مالتی مود

سناریوهای کاربردی برای کابل OS2 چیست؟

  • شبکه‌های محلی (LAN) و اتصالات point-to-point در مناطق شهری
  • شبکه‌های Backbone که توسط اپراتورهای مخابراتی مستقر شده‌اند
  • Data center
  • دفاتر شرکت‌های کوچک و متوسط و ساختمان‌های دانشگاه‌ها

کدام ماژول‌های فیبر نوری با فیبر OS2 سازگاری دارند؟

فیبر نوری OS2 با ماژول‌های مختلفی سازگار است و امکان انتقال با نرخ‌های (Transmission) متفاوت و ارتباطات بلندمدت را فراهم می‌کند. حداکثر فواصل انتقال اطلاعات به ماژول خاصی که استفاده می‌شود بستگی دارد، همانطور که در جدول نشان داده شده است.

ماژول‌های سازگار با os2

کابل فیبر نوری Simplex و Duplex
| 0

کابل فیبر نوری Simplex و Duplex

کابل فیبر نوری یک جزء اساسی و ضروری در شبکه فیبر نوری است و در ابعاد مختلفی قابل دسته بندی است مانند کابل فیبر نوری Single Mode، کابل فیبر نوری Multimode، کابل فیبر نوری Simplex و کابل فیبر نوری Duplex که هر کدام کاربردهای متفاوتی دارند.
اهمیت فناوری DDM و DOM در ماژول فیبر نوری
| 0

اهمیت فناوری DDM و DOM در ماژول فیبر نوری

هنگام خرید و بررسی ترنسیورهای فیبر نوری (ماژول فیبر نوری) به احتمال زیاد با کلمه‌ی DDM و DOM در مشخصات فنی مواجه شده‌اید و این سوال برای شما پیش آمده که این فناوری چه تاثیری در عملکرد ماژول‌های فیبر نوری، شبکه و همچنین در هزینه ی آن دارد.
ماژول صنعتی-Industrial Transceiver
| 0

ماژول صنعتی-Industrial Transceiver

با رشد نیازهای ارتباطی در بخش صنعتی و با توسعه اتوماسیون صنعتی تعداد بیشماری از دستگاه‌ها نیاز به ارتباطات سریع و تبادل اطلاعات دارند. شرکت‌هایی که در محیط‌های سخت، مانند کارخانه‌ها، تأسیسات در فضای باز و... فعالیت می‌کنند، به تجهیزات شبکه یا دستگاه‌هایی مانند سوئیچ‌های rugged  و ماژول‌های صنعتی نیاز دارند تا بتوانند در شرایط محیطی سخت عملکرد موثرتری در شبکه ارائه دهند. در این متن سعی بر این شده تا اطلاعات جامعی در مورد ماژول‌های صنعتی بیان شود.